vezi mai mult

Formele atipice de ocupare discutate în cadrul unui Atelier de lucru
17.07.2019     
 
A fost inițiat procesul de actualizare, completare și modificare a Clasificatorului Ocupațiilor
15.07.2019     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Subiectul tarifelor pentru serviciile prestate de ANSA supus din nou dezbaterilor
12
02.2019
Subiectul tarifelor pentru serviciile prestate de ANSA supus din nou dezbaterilor
 
   

Urmare a intervenției domnului Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, în cadrul ședinței de Guvern din 11 februarie curent, la subiectul Nomenclatorului servciilor prestate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Domnul Pavel Filip, prim-ministru al Republcii Moldova, a dispus consultarea suplimentară la acest subiect pentru atingerea consensului.

Reamintim că acest proiect a fost dezbătut recent și în cadrul Grupului de Lucru privind reglementarea activității de întreprinzător. Grupul de lucru format din membri ai Confederației și experți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii și-a exprimat opinia negativ asupra promovării acestui proiect avînd ca argument că instituțiile de stat nu trebuie să perceapă taxe pentru controlul obligatoriu realizat. Taxe de la agenții economici pot fi percepute doar în bază contractuală.

Astăzi, în cadrul ANSA a fost convocată o ședință pentru a pune în discuție suplimentar subiectul invocat, care, în viziunea noastră, constituie o povară pentru agenții economici. Cu toate că Agenția a exclus o serie de servicii din Nomenclator, se insistă pe faptul perceperii taxelor pentru funcțiile statale, care sunt finanțate din bugetul de Stat prin defalcările agenților economici sub formă de taxe și impozite.

Poziția Confederației și a membrilor săi, expusă în cadrul ședinței de astăzi rămîne consecventă. Orice control obligatoriu realizat de instituțiile statului trebuie să fie finanțat din sursele bugetului de stat, și nu pus pe seama mediului de afaceri. Agenția poate percepe taxe pentru serviciile prestate în baza contractelor de acest tip la solicitarea întreprinderilor. Tot aici a fost solicitată argumentarea economică pentru taxele din Nomenclator.

Următoarea ședință se va convoca la finele săptămînii, răstimp în care Agenția urmează să delimiteze clar serviciile, controalele, inspecțiile din Nomenclator, precum și să prezinte argumentarea economică a acestora.