vezi mai mult

Formele atipice de ocupare discutate în cadrul unui Atelier de lucru
17.07.2019     
 
A fost inițiat procesul de actualizare, completare și modificare a Clasificatorului Ocupațiilor
15.07.2019     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Minivacanță de bunăvoie și nesiliți de nimeni!!!
21
08.2018
Minivacanță de bunăvoie și nesiliți de nimeni!!!
 
   

În pofida avizului negativ prezentat de Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, Camera de Comerț Americană, Guvernul a aprobat în ședința din 20 august curent proiectul care prevede o vacanță de 9 zile la sfîrșitul lunii august cu ulterioara recuperare. 

CNPM a fost constant împotriva intervenției guvernului la transferul zilelor de odihnă cu atât mai mult că la începutul anului calendaristic 2018 guvernul a aprobat Hotărirea Nr. 89 din  24.01.2018 cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2018. Considerăm că proiectul dat încalcă principiul transparenței și previzibilității, unul primordial în relațiile unei economii de piață.

În opinia noastră asemena intervenții, care în mod direct duc la perturbarea activității multor agenți economici, trebuie să fie însoțită de o argumentare și analiză care ar demonstra beneficiile unei asemenea măsuri în cazul Republicii Moldova inclusiv și aspectul economic, or în acest caz avem doar solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor, prezentată în nota informativă a proiectului. Totodată Codul Muncii impune un instrument echitabil de programare a concediilor de odihnă anuale ținînd cont atît de necesitățile salariaților, cît și a bunei activități a angajatorului.

Intervenția guvernului în cazul dat vine doar cu un mecanism de recuperare a orelor de muncă, dar procesul de programări a vizitelor la diferite instituții publice lipsește, ceea ce va genera în perioada următoare un haos (vizite suplimentare programări noi ect). Apare o întrebare firească programarea la o instituție publică din data de 30 august când se va recupera, în prima zi lucrătoare sau la data 28 octombrie? Sau ședințele de judecată din data de 29 august când vor fi reprogramate?

De facto, angajatorul avînd deja aprobată Hotărirea Guvrnului Nr. 89 din  24.01.2018 prin care, în baza unor analize minuțioase au fost transferate zile de odihnă pentru anul 2018, trebuie să aleagă fie încalcă prevederile contractuale de livrare a bunurilor, excutare a lucrărilor motiv pentru care poate fi penalizat ect., sau achită salariații dublu și obține acordul fiecărui în parte inclusiv și a organului sindical