vezi mai mult

Formele atipice de ocupare discutate în cadrul unui Atelier de lucru
17.07.2019     
 
A fost inițiat procesul de actualizare, completare și modificare a Clasificatorului Ocupațiilor
15.07.2019     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private, membru al Confederației Naționale a Patronatului în Republica Moldova, a luat parte la lucrările Comitetului Consultativ al Parteneriatului Estic
25
07.2018
Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private, membru al Confederației Naționale a Patronatului în Republica Moldova, a luat parte la lucrările Comitetului Consultativ al Parteneriatului Estic
 
   

Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private, membru al Confederației Naționale a Patronatului în Republica Moldova, a luat parte la lucrările Comitetului Consultativ al Parteneriatului Estic, care a avut loc la Bruxelles în data de 17 iulie curent.

La invitația doamnei Indre Vareikyte, președintele Comitetului Consultativ al Parteneriatului Estic, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale din Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Belarus s-au întrunit pentru a prezenta informații cu privire la cooperarea sectorului asociativ cu autoritățile naționale și partenerii din UE.

Experții naționali au prezentat comunicări și rapoarte cu privire la situația societății civile în statele Parteneriatului Estic, platformele pentru dialog și cooperare cu autoritățile, provocările curente cu care se confruntă organizațiile din sectorul asociativ, inclusiv asociațiile patronale, gradul de implicare și eficiența acestuia în procesul de luare a deciziilor.

Printre principalele provocări determinate în cadrul reuniunii s-au regăsit insuficiența de timp, dar și eficiența redusă a consultărilor cu societatea civilă; realizarea consultărilor cu încălcări ale termenilor limită; insuficiența transparenței și responsabilizării autorităților; politizarea surselor media și deligitimizarea poziției unor organizații non-guvernamentale din cauza pozițiilor promovate de acestea precum și alte constrângeri pentru valorificarea cooperării organizațiilor neguvernamentale cu autoritățile naționale.

Totodată, a fost invocată percepția negativă a sectorului privat în unele sfere considerate tradițional monopol de stat, precum ocrotirea sănătății, care creează impedimente considerabile pentru implicarea eficientă a asociațiilor patronale în dialogul social și procesul de luare a deciziilor.

Reprezentanții Comitetului Economic și Social al Comisiei Europene au  arătat deschiderea pentru a discuta și determina posibilități pentru fortificarea dialogului, dar și considera adaptarea modelului UE pentru instituționalizarea dialogului cu societatea civilă în statele din vecinătatea estică.

O atenție deosebită a fost acordată actualelor structuri existente pentru realizarea dialogului social și potențialului pentru valorificarea și consolidarea acestuia.

Urmare a reuniunii, rapoartele prezentate sunt transmise reprezentanților Comitetului Consultativ al Parteneriatului Estic. Aceste și alte subiecte vor face parte din agenda Platformei Societății Civile UE-Moldova, reuniunile căreia sunt parte a procesului de monitorizare a dialogului RM-UE în cadrul implementării prevederilor Acordului de Asociere.