vezi mai mult

Reluarea treptată a unor activități din 01 iunie
29.05.2020     
 
Munca la distanță are dreptul la viață!
28.05.2020     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Problema în domeniul transportului auto de călători și bagaje în vizorul CNPM
29
06.2018
Problema în domeniul transportului auto de călători și bagaje în vizorul CNPM
 
   

Problema în domeniul transportului auto de călători și bagaje inclusă pe agenda Direcției executive a CNPM, urmare a sesizărilor membrilor.

Doi factori cu impact negativ asupra activității de întreprinzător din domeniul transporturilor stau la baza acesteia - creșterea prețurilor la carburanți pe de o parte și rigiditatea reglementărilor privind prețul biletelor pentru călători și bagaje pe de alta. Majorarea prețurilor la carburanți și tergiversarea ajustării prețurilor unitare pentru kilometru parcurs creează un cerc vicios cu consecințe nefavorabile în activitatea agenților economici din domeniul transporturilor.

Nesoluționarea acestei probleme va crea premise indubitabile pentru prestarea acestor servicii în condițiile economiei informale, flagel cu care se duce o luptă în vederea combaterii.

În opinia CNPM pentru depășirea situației create este necesară întreprinderea următorilor pași:

1.      Aplicarea Hotărîii Curții de Apel Chișinău nr. 3-1515/12 din 24 decembrie 2012, încheiate în temeiul prevederilor art. 62 al Codului de executare și implementate doar partial la moment. Ținem să menționăm că sesizările anterioare către autoritatea națională în transporturi nu s-a soldat cu succes.

2.      Aplicarea cu strictețe a mecanismului de revedere a tarifului per/km în condițiile existenței premiselor de a le revedea. La moment acest mecanism este unul anevoios și dependent de voința și disponibilitatea funcționarilor.

O alternativă ar fi adoptarea unui plan pe termen mediu de liberalizare a tarifelor la transportul auto de călători, practică aplicată în majoritatea țărilor UE. Această abordare va permite impulsionarea concurenței loiale în ramura transporturilor, dar și creșterea calității serviciilor prestate prin achiziția de noi mijloace și modernizarea întreprinderilor.