vezi mai mult

Reluarea treptată a unor activități din 01 iunie
29.05.2020     
 
Munca la distanță are dreptul la viață!
28.05.2020     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Preocupările membrilor CNPM - în agenda CNAM
26
02.2018
Preocupările membrilor CNPM - în agenda CNAM
 
   

La data de 26 02 2018, Direcția executivă a Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova CNPM a avut o întrevedere cu conducerea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Pe parcursul acesteia au fost puse în discuţie subiecte abordate de membrii Comitetului legislația muncii/ asigurări constituit recent în cadrul CNPM. Printre cele menţionate se regăsesc:

  • Activarea poliţei de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru persoanele recent angajate. Acestea nu sunt activate deoarece informaţia despre activarea poliţelor se prezintă la data de 25 a lunii următoare cele de gestiune şi angajaţii sunt somaţi să achite serviciile. În pofida existenţei mecanismului de urgentare a activării poliţelor situaţiile se întâmplă în perioada de extraprogram a angajatorului sau a CNAM. Pentru a evita situaţiile invocate CNAM a adoptat o reglementare pentru instituţiile medico sanitare, care vor fi puse la dispoziţia CNPM.
  • Problema dezactivării poliţei de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru persoanele care iau concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului până la 4 ani. În conformitate cu cele discutate subiectul este o parte a politicii statului prin care persoanele sunt stimulate să se întoarcă în serviciu cât de curând posibil.

Reprezentanţii Companiei ne-au informat despre faptul că a fost elaborat şi prezentat spre consultări publice proiectul de lege pentru excluderea din uz a formularelor poliţei de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. În schimb fiind suficientă prezentarea unui document de identificare personală.