vezi mai mult

Un nou Program de Țară privind Munca Decentă
02.12.2021     
 
Consolidarea capacităților în materie de dialog social
01.12.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Mai mult de 140 de acte permisive au fost excluse
29
10.2017
Mai mult de 140 de acte permisive au fost excluse
 
   

Numărul actelor permisive necesare pentru desfășurarea activității unui agent economic a fost redus considerabil. Proiectul de lege a fost publicat recent în Monitorul Oficial și prevede eliminarea a 140 de acte permisive, inclusiv 18 licențe.

Confederația Națională a Patronatului a insistat anterior, în documentele sale de poziție, pe reducerea numărului prea mare de acte permisive și organe de control, argumentând că prezența acestora favorizează economia informală.

În viziunea patronatelor, eliminarea mai multor acte va avea un efect direct asupra mediului de afaceri, astfel vor fi reduse cheltuielile de timp și financiare, suportate de antreprenori, pentru obținerea acestor premise.

Se estimează că sectorul privat va reuși să economisească anual peste 43 de milioane de lei, iar sectorul public - de peste 18 milioane.

În urma modificărilor, numărul total de acte permisive pentru inițierea activității de întreprinzător, în toate domeniile de activitate, pentru anul 2017, se preconizează să scadă până la 180 de documente. În anul 2015, existau peste 400 de acte permisive.

Conform documentului, domeniile care nu vor avea nevoie de licențiere sunt: turismul, școlile auto, detectivi și pază particulară, activitate arhitecturală, etc.  Licența nu mai este necesară și în cazul persoanelor care sunt în drept să exercite activităţi de proiectare a construcţiilor, dirijare şi verificare a lucrărilor de construcţii, încercări de laborator, controlul intern al calităţii şi gestionarea fondului construit. Aceste persoane vor fi recunoscute automat ca specialiști atestați, dacă vor deține certificate eliberate de structurile de certificare acreditate, cu excepția cazurilor când legislația Republicii Moldova stabilește condiții specifice obligatorii.