vezi mai mult

Politica fiscală şi bugetele pentru anul 2022 aprobate în primă lectură
25.11.2021     
 
Probleme și soluții din domeniul sănătății discutate cu Ministra Sănătății, Doamna Ala Nemerenco
10.11.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » CNPM susține acordarea serviciilor în domeniul oncologic și de instituțiile private
24
10.2017
CNPM susține acordarea serviciilor în domeniul oncologic și de instituțiile private
 
   

Confederația Națională a Patronatului (CNPM), alături de membrul său, Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova (UIMSP) au reușit, prin promovare activă, să obțină adoptarea în prima lectură a unui proiect de lege care prevede demonopolizarea serviciului oncologic din țară.

„La solicitarea membrului nostru ne-am implicat în promovarea proiectului 411, înregistrat în Parlament de către un grup de deputați acum aproape 3 ani. O prevedere legală spune că dacă proiectul nu a fost aprobat în timp de trei ani de la înregistrare el este eliminat. Totuși, membrii noștri sunt interesați să poată oferi servicii oncologice de calitate", spune Vladislav Caminschi, directorul executiv al CNPM.

„Statisticile privind bolile oncologice din Moldova sunt triste. Mortalitatea datorată cancerului este în creștere, fiind a doua cea mai frecventă după bolile cardiovasculare, în timp ce în majoritatea țărilor europene aceasta scade. Participarea instituţiilor medico-sanitare private în raporturile de acordare a serviciilor medicale bolnavilor cu maladii oncologice este o practică răspîndită în țările din întreaga lume. În ciuda experienței globale și regionale care confirmă că clinicile private acordă servicii de performanță pacienților oncologici, în Moldova legea continuă să excludă participarea instituțiilor medicale private în raporturile de acordare a tratamentului bolnavilor cu maladii canceroase", constată Aliona Grossu, directorul executiv al UIMSP.

iul oncologic în țară.UIMSP și CNPM au participat la ședința comisiei parlamentare în care, după lungi dezbateri, s-a convenit să fie adoptat în prima lectură proiectul ca și concept, iar pentru lectura a doua să se vină cu reglementări clare.

Reprezentanții Institutului Oncologic s-au opus modificării, afirmând că ar exista riscul ca instituțiile private să se rezume la cele mai simple și mai solicitate proceduri.

În final, la data de 19 octombrie, curent Parlamentul a votat proiectul în prima lectură.

Țările cu economii puternice precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, cât şi ţările cu economii în dezvoltare, demonstrează o practică pozitivă în tratarea bolilor de cancer de către sectorul privat.

Conform datelor oferite de Institutul Oncologic, în anul 2016, în Republica Moldova la evidența medicilor se aflau peste 52 mii de persoane diagnosticate cu cancer. În aceeași perioadă, primar depistate au fost peste 9 mii cazuri. Totodată, peste 5000 de bolnavi decedează anual din această cauză.