vezi mai mult

Politica fiscală şi bugetele pentru anul 2022 aprobate în primă lectură
25.11.2021     
 
Probleme și soluții din domeniul sănătății discutate cu Ministra Sănătății, Doamna Ala Nemerenco
10.11.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Poziția CNPM expusă la Conferința Reforma Legislației Muncii
18
10.2017
Poziția CNPM expusă la Conferința Reforma Legislației Muncii
 
   

Confederația Națională a Patronatului alături de Confederația Națională a Sindicatelor, mai mult de 60 de participanți din partea autorităților publice, precum și experți naționali și internaționali în domeniul muncii, parteneri de dezvoltare și mediul de afaceri au participat la seminarul "Reforma legislației muncii", organizat, la data de 13 octombrie, de către Misiunea Înalților Consilieri UE în Republica Moldova în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Reforma legislației muncii este foarte importantă pentru îmbunătățirea atractivității pieței muncii din Republica Moldova și asigurarea dialogului social de nivel înalt în baza principiului compromisului în beneficiul tuturor angajatorilor și angajaților", consideră reprezentantul Delegației Uniunii Europene, Fabien Schaeffer (ofițer programe.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a menționat importanța ajustării legislației naționale la directivele Uniunii Europene pentru asigurarea securității sociale, precum și cea a îmbunătăţirii cadrului legislativ în domeniul muncii, vizând asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale ambelor părți în raporturile de muncă.

Directorul executiv al CNPM, Vladislav Caminschi a informat că CNPM susține noul proiect al Codului muncii, reieșind din opiniile si propunerile membrilor. „Conținutul proiectului urmează a fi îmbunătățit pentru a permite angajatorilor să aplice cât mai corect prevederile acestuia, nu instanța de judecată trebuie să aprecieze corectitudinea aplicării normelor legale", spune Caminschi.

Nijole Mackeviciene, Înalt Consilier UE în domeniul politicilor de ocupare a forței de muncă, a spus că Acordul de Asociere RM - UE urmărește promovarea cooperării legislației europene a muncii și a condițiilor de muncă aferente, o mare parte a acesteia fiind legată de conținutul convențiilor OIM pe care RM deja le-a ratificat. Îndeosebi, se pledează pentru necesitatea reformelor pieței muncii prin asigurarea în același timp a echității atât pentru angajați, cât și pentru persoanele aflate în afara pieței muncii; responsabilizarea cuvenită a angajatorilor, realizarea reformelor în domeniul educației și formării profesionale, eliminarea barierelor în calea ocupării forței de muncă.

Participanții la seminar au avut posibilitatea de a prelua din experiența lituaniană în domeniul legislației muncii, rolul partenerilor sociali în procesul de elaborare și implementare a legislației muncii, reglementarea contractelor de muncă și alte aspecte ale Codului Muncii, precum și rolul Inspectoratului de Stat al Muncii în implementarea prevederilor legislației muncii.