vezi mai mult

Politica fiscală şi bugetele pentru anul 2022 aprobate în primă lectură
25.11.2021     
 
Probleme și soluții din domeniul sănătății discutate cu Ministra Sănătății, Doamna Ala Nemerenco
10.11.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Contribuțiile de asigurări sociale - o povară fiscală importantă pentru mediul de afaceri
17
10.2017
Contribuțiile de asigurări sociale - o povară fiscală importantă pentru mediul de afaceri
 
   

La data de 13 octombrie, curent, Casa Națională de Asigurări Sociale din Republica Moldova (CNAS) a prezentat o informație privind lista plătitorilor de contribuții la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat cu datorii mai mari de 100 mii lei, la situația de la 6 octombrie curent. Pentru anul curent, conform informațiilor prezentate au fost acumulate datorii în sumă de 303,7 mil. lei. Din suma totală a datoriilor, 78% revine datornicilor în cazul cărora suma îndatorării este peste 100 mii lei. În acest sens la data menționată numărul contribuabililor care au înregistrat datorii peste 100 mii lei a fost de 361 unități.

În total, pentru anul curent au fost aprobate venituri din colectarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 11,4 mld. Lei. Suma datorilor formate la data de 6 octombrie curent, în cazul în care tendința atestată la moment se menține până la sfârșitul anului curent, reprezintă aproximativ 3% din totalul mijloacelor aprobate a fi încasate din această sursă. „Acumularea de datorii afectează modul în care sunt realizate funcțiile sociale ale statului. Cel puțin două concluzi pot fi făcute cu referire la această situație. Contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii reprezintă o povară fiscală importantă pentru mediul de afaceri. Astfel, monitorizarea permanentă a modului în care se așază această povară, din perspectiva echității sociale și economice, este importantă în vederea asigurării sustenabilității economice și sociale a țării. Numărul entităților controlate de stat în lista neplătitorilor la capitolul contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii este sfidătoare pentru mediul de afaceri. Or, statul, din numele entităților pe care le are create și pe care le gestionează oferă un exemplu prost privind respectarea legislației pe care tot statul, în virtutea mandatului primit de la cetățeni, le creează și pune în aplicare”, afirmă Viorel Gîrbu, expert economic în cadrul Confederației Naționale a Patronatului.

În acest context, continuarea reformelor care să vizeze liberalizarea economiei naționale și retragerea statului din prestarea de activități nespecifice acestuia, care pot fi realizate cu succes de mediul privat, este imperativă, consideră expertul.