vezi mai mult

Politica fiscală şi bugetele pentru anul 2022 aprobate în primă lectură
25.11.2021     
 
Probleme și soluții din domeniul sănătății discutate cu Ministra Sănătății, Doamna Ala Nemerenco
10.11.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Patronatele susțin munca decentă
05
10.2017
Patronatele susțin munca decentă
 
   

La 4 octombrie, în incinta Institutului Muncii al CNSM, s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul "Pentru o muncă decentă: venit echitabil, siguranță la locul de muncă, protecție socială" organizată de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la care au participat d-na Ala Lipciu, coordonator național al Organizației Internaționale a Muncii, Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii. Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a fost reprezentată de Dl Leonid Cerescu, președinte, care în discursul său la subiectul Conferinței a ținut să menționeze următoarele:

Asigurarea condițiilor pentru crearea și activitatea întreprinderilor sustenabile și durabile reprezintă un obiectiv perfect pentru implementarea mai aprofundată a conceptului de muncă decentă. El a dat asigurări că CNPM va susține necondiționat programul de țară privind munca decentă, deoarece anume acest document a abordat pentru prima dată situația organizațiilor mediului de afaceri bazată pe dovezi. Acest program este o continuare a efortului comun de promovare a principiilor de muncă decentă în țara noastra care au la bază un dialog social constructiv, politici echilibrate, care ar avea ca afect dezvoltarea economică și socială, precum și standarde de viață înalte. Ca domenii de cooperare pe termen mediu partenerii sociali urmează să se concentreze pe următoarele aspecte:

 - Crearea unei pieți a muncii adaptabile, care va rezista provocărilor ulterioare;

 - Stimularea angajatorului în carearea noilor locuri de muncă, precum și ieșirea acestora din activitatea tenebră

 - Crearea condițiilor atractive și stimulatorii pentru activitatea mediului de afaceri etc.

Leonid Cerescu a amintit că patronatele au înaintat un șir întreg de propuneri care vizează amendarea legislației muncii, modificarea sistemelor de asigurări sociale, medicale și a celui fiscal. Implementarea acestor modificări, în viziunea CNPM, vor aduce rezultatele scontate de toți partenerii sociali.