vezi mai mult

Politica fiscală şi bugetele pentru anul 2022 aprobate în primă lectură
25.11.2021     
 
Probleme și soluții din domeniul sănătății discutate cu Ministra Sănătății, Doamna Ala Nemerenco
10.11.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Businessul în luptă cu corupția
28
09.2017
Businessul în luptă cu corupția
 
   

Corupţia este una din cele mai cea mai mari probleme pentru activitatea mediului de afaceri din Moldova”, a afirmat Leonid Cerescu, președintele CNPM în cadrul conferinței  „Combaterea corupției în Moldova: Ce poate face businessul?” care s-a desfășurat la 28 septembrie, la Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

La conferință au participat : reprezentanţii cercurilor de afacere, comunităţii de experţi, membrii ANB, CNA, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru  care au discutat despre riscurile  corupţiei şi ce poate face businessul pentru a deveni partea soluţiei.

Președintele CNPM consideră că o piedică majoră în calea creşterii economice a Moldovei este relaţia dintre corupţie și economia informală. „Se estimează că o parte importantă a forţei de muncă este implicată în activităţi economice legate de piaţa neagră și corupţie, și că veniturile neoficiale generate de acestea nu sunt neglijabile, deci luarea de măsuri pentru a combate economia informală va avea efecte benefice şi asupra nivelului corupţiei din ţară”, spune Leonid Cerescu.

Oamenii de afaceri sunt nevoiţi să recurgă la mită mai ales atunci când sunt verificaţi de organele de control. Antreprenorii că verificările realizate de autorităţi au caracter preponderent punitiv, constată CNPM.

”Chiar dacă s-au întreprins acțiuni de combatere a corupției și birocrației, totuși în unele instituții ale statului birocrația e în capul mesei. În vara acestui an un autobuz cu copii care se deplasa în Ucraina a fot reținut trei ore la vamă pentru a trece pe un culoar indicat de vameș, deși șoferul avea toate actele în regulă”, a menționat Dumitru Albulesa, director Executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, membră a CNPM.

Studiul „Constrângerile majore asupra mediului de afaceri din Moldova”, realizat în anul 2013 de CNPM a arătat că cel mai mare obstacol în calea businessului moldovenesc este climatul politic instabil şi relaţii deficiente cu instituţiile statului.

Pentru a reduce nivelul de corupție, CNPM a venit cu următoarele propuneri în cadrul conferinței:

¨ Îmbunătățirea guvernanţei corporative la nivelul instituţiilor publice;

¨ Implementarea tehnologiilor informaţionale în activitatea instituţiilor de stat. În special, aceasta ţine de procedurile de eliberare a documentelor cu caracter permisiv pentru activitatea antreprenorială (ex: permise de construcţii, diverse licenţe de activitate etc.);

¨ Aplicarea cu stricteţe a prevederilor Legii nr. 235 din 20 07 2006 cu privire la principiile de bază de reglementarea activităţii de întreprinzător;

¨ Diminuarea marjei de discreţie a funcţionarilor publici în procesul eliberării documentelor cu caracter permisiv pentru activitatea antreprenorială;

¨ Optimizarea numărului angajaţilor şi a instituţiilor publice şi direcţionarea resurselor economisite pentru majorarea salariilor funcţionarilor competenţi şi instruirea acestora.

¨ Implementarea procedurilor clare şi simple de interacţiune între stat şi antreprenori dar şi a controlului riguros al acestor relaţii.