vezi mai mult

Crearea unui mediu favorabil pentru întreprinderi durabile
18.05.2018     
 
Legislația Muncii continuă să fie în vizorul CNPM
16.05.2018     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Mediul de afaceri pus în dificultate de noile prevederi privind plata pentru poluarea mediului
05
05.2017
Mediul de afaceri pus în dificultate de noile prevederi privind plata pentru poluarea mediului
 
   

Mediul de afaceri întâmpină dificultăți la implementarea noilor prevederi operate la legea privind plata pentru poluarea mediului și completarea dărilor de seamă aferente acestor plăți.

Sectorul asociativ a solicitat abordarea problemei în cadrul platformei de dezbateri al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

În cadrul ședinței organizate pe 2 mai 2017, reprezentanții business-ului au abordat neclaritățile pe care le au la acest capitol cu responsabili din cadrul  Inspectoratului Ecologic de Stat, ai Ministerului Mediului, Ministerului  Finanțelor și ai Serviciul Fiscal.

Subiectul a fost dezbătut cu participarea Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Asociației LAPTE, Asociației UPZM,  Franzeluța, EFES Vitanta Moldova Brewery, Coca -Cola Îmbuteliere Chișinău, CALM, băncilor comerciale din Moldova, Moldcell și alții.

Reprezentanții mediului  de afaceri au menționat că cele mai mari impedimente le au în ceea ce ține de stabilirea subiecților impunerii pentru taxa pentru poluarea mediului și complexitatea calculelor pe care trebuie sa le opereze agenții economici. Totodată există neclarități la capitolul procedurilor și competențelor de control.

Nelian Căpățină,  reprezentant din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat a menționat că această situație s-a creat deoarece metodologia de calcul a taxelor pentru poluarea mediului  a fost elaborată în timp extrem de scurt și este una complicată, dar care oricum trebuie respectată.

Pe parcursul ședinței reprezentanții Inspectoratului Ecologic, ai Ministerului Mediului, Ministerului  Finanțelor și ai Serviciul Fiscal au venit cu explicații referitor la stabilirea subiectelor impunerii plăților pentru poluanți și deșeuri, efectuarea calculelor plăților, tipurile de ambalaje și administrarea taxelor. 

La finalul dezbaterilor, participanții grupului de lucru au convenit că Ministerul Mediului va elabora Lista subiecților supuși taxei pentru poluarea mediului și va înainta propuneri care ar eficientiza procesul de colectare a taxei.

Totodată Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor elabora amendamente la legislația în vigoare în baza obiecțiilor prezentate de reprezentanții comunității de afacerii.