vezi mai mult

Crearea unui mediu favorabil pentru întreprinderi durabile
18.05.2018     
 
Legislația Muncii continuă să fie în vizorul CNPM
16.05.2018     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Legislația fiscală, calificarea slabă a forței de muncă și corupția sunt constrângeri pentru dezvoltarea mediului de afaceri
28
04.2017
Legislația fiscală, calificarea slabă a forței de muncă și corupția sunt constrângeri pentru dezvoltarea mediului de afaceri
 
   

Membrii Confederației Naționale a Patronatului consideră că organizația care îi reprezintă este o platformă unică de advocacy pentru reprezentarea poziției comunității angajatorilor. CNPM reprezintă angajatorii în cadrul dialogului social, deleagă reprezentanții în grupuri de lucru precum Grupul de lucru al Comisiei de Stat privind reglementarea activității de întreprinzător („Ghilotina") și poate exprima poziția angajatorilor în procesul de avizare a proiectelor de legi, regulamente, etc.

Membrii Confederației afirmă că mandatul pe care îl deține CNPM în negocierea convențiilor colective la nivel național, reflectarea poziției membrilor săi în procesul de avizare a proiectelor de acte normative cu impact social și economic asupra întreprinderilor, pot face organizația foarte atractivă pentru asociațiile de business și întreprinderile din Republica Moldova.

80 la sută din organizațiile membre ale Confederației au aderat la organizație pentru a participa, a influența și susține eforturile de advocacy ale organizației și a crea un mediu de afaceri mai bun în Moldova. O altă parte au devenit membri pentru a beneficia de servicii și susținere oferite de CNPM, dar și pentru a primi informație valoroasă în domeniul legislației, negocierii salariilor, etc.

Membrii consideră că următoarele probleme ar trebui să fie prioritare în agenda de advocacy a CNPM:

Ø  Legislația fiscală și povara fiscală/parafiscală asupra business-ului

Ø  Eficacitatea sistemului judiciar

Ø  Lupta împotriva corupției și eliminarea acestui flagel

Ø  Prevederile rigide din legislația muncii

Ø  Calificarea slabă a forței de muncă

În același timp, membrii Confederației subliniază că din perspectivă macroeconomică, companiile pot fi mai productive și mai eficiente pentru economia țării, dacă operează într-un mediu care este liber de corupție și presiune. Ei afirmă că legislația fiscală, calificarea slabă a forței de muncă, corupția și sistemul judiciar ineficient reprezintă constrângeri serioase pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Moldova.

Membrii își exprimă dorința ca CNPM să conlucreze eficient cu Guvernul în vederea creării unui mediu favorabil pentru desfășurarea afacerilor, astfel generând creștere pentru întreprinderi și în consecință - pentru economia națională.

Aceste concluzii au fost obținute în cadrul unui studiu efectuat pentru CNPM cu suportul Organizației Internaționale a Muncii. Studiul a fost realizat cu participarea a 87% din membrii direcți ai Confederației.