vezi mai mult

Crearea unui mediu favorabil pentru întreprinderi durabile
18.05.2018     
 
Legislația Muncii continuă să fie în vizorul CNPM
16.05.2018     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Codul muncii discutat în cadrul unei ședințe cu prim-ministrul Pavel Filip
17
04.2017
Codul muncii discutat în cadrul unei ședințe cu prim-ministrul Pavel Filip
 
   

Reprezentanții mediului de afaceri s-au întrunit, recent, într-o ședință prezidată de Prim-ministrul Republicii Moldova, Dl Pavel Filip.

Subiectul întrunirii a fost analiza activității grupului ad-hoc creat de platforma Consiliului Economic care se ocupă de modificarea Codului muncii.

Potrivit lui Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului, membru al grupului de lucru, actualul Cod al muncii conţine o serie de carenţe, care creează confuzii, contradicții și dificultăți în aplicare. Pentru depăşirea acestor lacune, grupul de lucru, creat prin dispoziţia Guvernului, s-a întrunit în 11 şedinţe şi a formulat propuneri de modificare a 36 de articole din legislația muncii. "În cadrul ședinței au fost prezentate modificările propuse. Scopul acestora este de a moderniza legislaţia muncii şi readuce echilibru între drepturile și obligaţiile salariaților și angajatorilor", a spus Caminschi.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că este important ca statul să exercite rolul de regulator, astfel ca, pe de o parte, să fie protejate drepturile angajaţilor, iar, pe de alta, să se ţină cont de interesele angajatorilor. O asemenea abordare ar stimula angajatorii să desfășoare o activitate transparentă, pentru a evita plata salariilor în plic și evaziunea fiscală, dar și ar contribui la promovarea investițiilor și la crearea locurilor de muncă.

În urma discuţiilor, s-a decis că grupul de lucru îşi va continua activitatea, dat fiind că perfecţionarea legislaţiei este un proces continuu. Prioritară este reducerea listei actelor pe care trebuie să le dețină angajatorii în domeniul relațiilor de muncă, care sunt verificate de către inspectorii de muncă.

Proiectul de modificare a Codului muncii va fi propus pentru discuţii în cadrul Comisiei naţionale tripartite pentru consultări publice Guvern - Sindicate - Patronate. În paralel, documentul va fi  transmis spre avizare instituțiilor responsabile.

Totodată, unii reprezentanți ai Asociațiilor oamenilor de afaceri, prezente la şedinţă, au menţionat necesitatea elaborării unui nou Cod al muncii, conform celor mai bune practici internaționale, în proces fiind antrenați experți străini și locali, contractați cu ajutorul partenerilor de dezvoltare.