vezi mai mult

Dialogul social prin intermediul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective se consolidează
06.09.2022     
 
Mesaj de felicitare Domnului Vladimir Florea
15.08.2022     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Încălcările fiscale ale agenților eonomici pînă la 5000 lei nu vor mai fi sancționate!
04
02.2022
Încălcările fiscale ale agenților eonomici pînă la 5000 lei nu vor mai fi sancționate!
 
   

În vederea promovării avertismentelor în locul amenzilor Parlamentul a votat în primă lectură un proiect ce prevede modificarea articolului 231 din Codul fiscal, care are drept scop diminuarea poverii administrative asupra agenților economici și cetățenilor. Astfel agenții economici care au comis încălcări fiscale în sumă de până la 5000 lei și cetățenii a căror încălcări constatate nu depășesc 500 lei nu vor fi sancționați, ci le vor fi aplicate avertizări.

Potrivit proiectului, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5000 de lei. Pînă la modificarea propusă, această sumă constituie până la 1000 de lei. 

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a ținut să menționeze că inițiativa vine să promoveze avertizările în locul amenzilor, în cazul unor încălcări nesemnificative, și să motiveze instituțiile statului să se concentreze pe evaziuni fiscale mari și spălări de bani de proporții.