vezi mai mult

Dialogul social prin intermediul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective se consolidează
06.09.2022     
 
Mesaj de felicitare Domnului Vladimir Florea
15.08.2022     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Compensații pentru diferența de preț la tariful pentru gaze vor fi oferite și agenților economici
02
02.2022
Compensații pentru diferența de preț la tariful pentru gaze vor fi oferite și agenților economici
 
   

În temeiul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, care s-a întrunit în ședință la 01 februarie,  Guvernul va oferi compensații și pentru consumatorii non-casnici în sectorul privat. Astfel,  cetățenii și agenții economici vor beneficia de compensații pentru diferența de preț rezultată din majorarea tarifului pentru pentru consumul gazelor naturale pentru lunile ianuarie-martie. 

Conform prevederilor expuse în Dispozție Guvernul va compensa pentru consumatorii non-casnici, definiți ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesități casnice, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, Guvernul va compensa primii 500 m³ consumați, cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială. Mecanismul de compensare va fi similar celui pentru consumatorii casnici, în facturile emise de furnizori urmând a fi indicată separat suma totală pentru serviciile prestate, mărimea compensației și suma care urmează să fie achitată de către fiecare consumator după recalculare.

Dat fiind că majorarea tarifului are efect retroactiv, la fel și suportul din partea Guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022, urmând să fie acordat și pentru lunile februarie și martie ale anului curent.

Pentru acoperirea cheltuielilor prin compensarea diferenței de preț pentru consumatorii non-casnici, din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate 60 de milioane de lei.