vezi mai mult

Dialogul social prin intermediul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective se consolidează
06.09.2022     
 
Mesaj de felicitare Domnului Vladimir Florea
15.08.2022     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Partenerii sociali la masa de dialog
13
12.2021
Partenerii sociali la masa de dialog
 
   

La 10 decembrie curent, Conducerea Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova a avut o întrevedere cu președintele ales al Confederației Naționale a Sindicatelor, Dl Igor Zubcu. În cadrul acestei întrevederi au fost abordate mai multe subiecte stringente, care vizează deopotrivă angajații și angajatorii, precum și perspectivele de colaborare dintre cele două organizații și agenda de priorități comune. La întrevedere au mai participat vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, și directorul executiv al CNPM, Vladislav Caminschi.

Accentul a fost pus pe continuarea relațiilor de colaborare în calitate de parteneri sociali ai Guvernului, despre importanța dezvoltării dialogului social și reanimării activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, platformă importantă de dialog, care nu s-a întrunit mai bine de un an în ședințe. Aici au coincis viziunile ce țin de calitatea președintelui Comisiei și mecanismul de numire a acestuia, care considerăm că trebuie să fie prin rotație. Alte subiecte de interes comun abordate în cadrul întrevederii țin de activitatea Grupului de Lucru tripartit pentru negocierea modificărilor la Codul Muncii, situația în domeniul securității și sănătății în muncă în contextul revenirii la sistemul integrat al Inspecției de Stat a Muncii, prin efortul conjugat al ambelor Confederații.

Președintele Confederației Naționale a Patronatului, Domnul Leonid Cerescu a accentuat importanța ca cele două organizații să aibă poziții comune în diverse domenii de interes pentru ambele părți în dialog cu Statul pentru a avea finalitatea dorită. La rîndul său, Domnul Igor Zubcu, președintele CNSM, a apreciat relațiile de bună colaborare dintre Sindicate și Patronat și a subliniat importanța dezvoltării în continuare a relațiilor bilaterale, subliniind importanța intensificării dialogului social pe diverse dimensiuni și la toate nivelurile.

Participanții s-au referit, printre altele, la soluționarea problemelor legate de stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real astfel încât acesta să fie la un nivel decent care să asigure o pensie minimă, fortificarea capacităților Inspecției de Stat a Muncii, organizarea ședințelor Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective cu regularitate și a unor întrevederi comune pentru a aborda diverse subiecte.