vezi mai mult

Mesaj de felicitare Domnului Vladimir Florea
15.08.2022     
 
Confederația Națională a Patronatului - parte a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană
04.08.2022     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Modificările la Codul Muncii și alte aspecte din domeniu discutate pe platforma Consiliului Economic
17
05.2021
Modificările la Codul Muncii și alte aspecte din domeniu discutate pe platforma Consiliului Economic
 
   

În cadrul ședinței Grupului de lucru 4 al Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru, desfășurată la 13 mai curent au fost propuse spre discuție următoarele subiecte:

1. Prezentarea statutului propunerilor de modificare a Codului Muncii, oferite de către asociațiile de business la finele anului 2020.

2. Discuții privind onorarea obligațiunilor de achitare a impozitelor salariale și a altor obligațiuni în cazul muncii la distanță.

3. Discuții, propuneri adiționale aferente reglementării raporturilor de muncă. 

La primul subiect a fost prezentată o succintă informație despre rezultatele negocierilor tripartite la prevederile Codului Muncii, realizate de către Grupul de Lucru instituit în acest scop. În perioada de referință membrii Grupului de Lucru s-au întrunit în mai mult de 10 ședințe în care au fost discutate propunerile de modificare a Codului Muncii receoționate de ka diferite părți interesate și sintetizate de către Ministerul de resort. Printre acestea se regăsesc: Registrul Electronic al Salariaților, contractul individual de muncă pe perioada determinată, particularitățile relațiilor de muncă ale persoanelor cu dizabilități, clauza de neconcurență, programarea concediilor ș.a.

La subiectul doi a fost prezentată problematica angajării persoanelor nerezidente, care sunt angajate preponderent în sectorul TIC, prestînd munca la distanță. Subiectul discuțiilor s-a axat pe următoarele aspecte: documentarea persoanelor angajate, care trebuie să fie diferită de metoda clasică aplicată la moment; asigurarea socială și medicală a persoanelor care sunt angajați ai companiilor autohtone, dar care fizic se află în afara țării. Participanții la ședință și-au exprimat opinia că acest mecanism de angajare este unul benefic pentru toate părțile. Normele care urmează a fi elaborate însă trebuie să fie egale și să nu permită anumite scutiri pentru asemenea tip de activitate. Urmare a discuțiilor s-a decis să fie organizată o ședință de lucru dedicată în exclusivitate acestui subiect la care vor participa instituțiile statului cu atribuții în reglementarea acestui domeniu, între timp se va elabora un proiect de modificare a legislației, care va fi dezbătut în cadrul ședinței.