vezi mai mult

Legea zilierilor din nou în vizor
18.10.2021     
 
Un nou Program de Țară privind Munca Decentă a fost semnat azi la Chișinău
07.10.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Platforma Națională solicită măsuri suplimentare pentru susținerea ÎMM în contextul pandemiei
25
02.2021
Platforma Națională solicită măsuri suplimentare pentru susținerea ÎMM în contextul pandemiei
 
   

Pandemia și factorii naturali de risc în 2020 au generat cel mai mare șoc asupra economiei Republicii Moldova din ultimele 2 decenii. Datele efective pentru perioada ianuarie-septembrie 2020 indică o scădere economică de 8,2%. Cele mai afectate sectoare sunt HoReCa, transportul, comerțul internațional, activitățile de recreere și de agrement, gospodăriile casnice, industria de prelucrare și agricultura, care a fost prejudiciată puternic și de factorii naturali de risc.

Din punct de vedere al structurii economiei naționale IMM-urile au fost cel mai mult afectate. Multe IMM-uri sunt fragile și afectate de orice tip de perturbare și au fost slab pregătite pentru șoc. Doar o treime dintre ele au avut suficientă lichiditate pentru a activa trei luni, în timp ce doar 12% au acces la surse de finanțare externe. Analiza și studiile efectuate asupra Intreprinderilor Mici și Mijlocii cu precădere a impactului pandemiei Covid-19 asupra activității acestora duc la concluzia că aceste întreprinderi nu folosesc asigurări, iar jumătate dintre antreprenori nu au proceduri interne adecvate pentru gestionarea crizelor.  

Chiar dacă Guvernul a venit cu măsuri de suport, ele au fost puțin resimțite de IMM-uri, acestea în mare parte fiind indirecte și s-au axat în special pe subvenționarea dobânzilor, impozitelor salariale și rambursărilor de TVA. Acestea presupuneau obligativitatea de a face plata impozitelor salariale, în timp ce companiile nu aveau lichidități de a plăti salariul, nemaivorbind de impozitele aferente acestuia.

În acest context Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, din care face parte și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, a semnat o declarație privind necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare pentru susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii în contextul crizei provocate de COVID-19.  

Textul integral al Declarației precum și măsurile solicitate pot fi accesate mai jos:

Declaratia_Platformei_Nationale_sustinerea_IMM-urilor_1_1.pdf