vezi mai mult

Legea zilierilor din nou în vizor
18.10.2021     
 
Un nou Program de Țară privind Munca Decentă a fost semnat azi la Chișinău
07.10.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Ce oportunități de angajare sunt prevăzute pentru anul 2021
15
01.2021
Ce oportunități de angajare sunt prevăzute pentru anul 2021
 
   

La 12 ianuarie 2021 am participat în calitate de membru al Grupului tehnic al Observatorului pieție muncii pe lîngă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la  ședința online în cadrul căreia au fost prezentate datele preliminare ale sondajului Prognozei pieței muncii și Barometrului profesiilor pentru 2021, inclusiv pe regiuni.  Scopul acestei ședințe a fost prezentarea datelor preliminare ale chestionării angajatorilor, inclusiv în contextul crizei provocate de Covid-19 și impactul acesteia asupra activității lor, care s-a desfășurat în perioada 18 noiembrie - 24 decembrie, 2020.

Astfel  în perioada menționată a fost chestionat un eșantion de 2949 angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, din care 74,3% din sectorul privat, 18,7% din sectorul public şi 7% altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%). Potrivit datelor oferite în rîndul angajatorilor s-a conturat un răspuns evident că pandemia Covid-19 a afectat piața muncii, comprimând cererea forței de muncă și activitatea angajatorilor. Reieșind din datele preliminare ale sondajului, numai 26% din numărul total de angajatori chestionați au planificat investiții în 2021.
 
Totodată, în următoarele 12 luni, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusător, conducător auto, operator în telecomunicații, electrogazosudor.

Din rezultatele sondajului urmează a fi elaborat studiul Prognoza pieței muncii de scurtă durată conform Metodologiei aprobate, unde vor fi analizate inclusiv datele Biroului Național de Statistică și Ministerul Economiei și Infrastructurii.