vezi mai mult

Continuă negocierile pentru modificarea Codului Muncii
05.03.2021     
 
Prognoza indicatorilor macroeconomici prezentată în cadrul Ministerului Finanțelor
26.02.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Propuneri pentru obiectivele politicii fiscale 2021
23
10.2020
Propuneri pentru obiectivele politicii fiscale 2021
 
   

Urmare a ședinței comune a membrilor Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova cu Ministerul Finanțelor, în persoana d-lui Serghei Pușcuța, Ministru și d-lui Dorel Noroc, Secretar de Stat, în cadrul căreia au fost prezentate obiectivele politicii fiscale și vamale pentru a. 2021 au fost înaintate mai multe propuneri pentru definitivarea proiectului ce vizează acest aspect.

Principalele propuneri se referă la:

- Excluderea din măsurile propuse a mecanismului de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova;

- Prin introducerea paralelă a cotei TVA de 12% (la moment cota de TVA este de 8%) pentru producția agricolă primară și aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți va afecta considerabil producătorii agricoli și cei care livrează pe piață îngrășăminte și fertilizanți. Calculele demonstrează că este în detrimentul producătorilor agricoli;

- La fel nu suntem de acord cu anularea facilității ce vizează dreptul la o reducere a sumei impozitului pe bunurile imobiliare pentru contribuabilii care achită suma integrată a impozitului pentru anul fiscal în curs până la 30 iunie a anului respectiv;

- La anularea prohibițiilor vamale legate de vârsta transportului și creșterea accizării urmează a se lua în considerație nivelul ecologic al vehiculului;

- Propunem extinderea termenului de acordare a facilității prevăzute de alin. 21, art. 24 din Legea nr.1164 din 24.04.1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale Codului Fiscal, cel puțin pe perioada aplicării regimului special de impozitare al rezidenților parcurilor IT. In condițiile extinderii garanției prevăzute de art. 15 al Legii nr. 77/ 2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației până la 31.12.2027 (termenul pentru care a fost creat Moldova IT Park), considerăm că același orizont de timp ar trebui să fie acoperit de această facilitate, ca o alternativă pentru companiile IT care nu sunt rezidente ale parcurilor IT.

- Anularea taxei pentru operatorii de comunicații mobile, și anularea Fondului de susținere a populației ori completarea acestui fond din alte surse sau servicii „de lux".

- Se propune excluderea impozitării duble a proprietăţii distribuite în cazul lichidării agentului economic (întreprinderii-fiice). 

Susținem în totalitate inițiativa de plafonare a impozitelor locale și neimpozitare a dividendelor repartizate întreprinderilor, subiecte aduse în vizorul autorităților prin intermediul mai multor platforme de discuții anterior.

Ținem să atenționăm și asupra dezacordului Uniunii Transportatorilor și Drumarilor ca asociație din ramură direct vizată de introducerea taxelor rutiere în accize la produsele petroliere, ceea ce va spori drastic povara financiară pe umerii operatorilor de transport rutier comerciali de mărfuri şi călători și evident va aduce la majorarea costurilor la transporturile de marfă şi serviciile de transport călători. Demersul, semnat de circa 100 întreprinderi din domeniu, poate fi accesat mai jos:

scanat_acciz.pdf