vezi mai mult

Continuă negocierile pentru modificarea Codului Muncii
05.03.2021     
 
Prognoza indicatorilor macroeconomici prezentată în cadrul Ministerului Finanțelor
26.02.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » O nouă provocare pentru mediul de afaceri: învățămîntul dual și înrolarea tinerilor
12
10.2020
O nouă provocare pentru mediul de afaceri: învățămîntul dual și înrolarea tinerilor
 
   

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, la sesizarea unor membri a adus în vizorul autorităților un subiect cu impact major în activitatea mai multor entități, care reduce din eficiența investițiilor întreprinderilor în învățământ dual. Esența ineficienței constă în înrolarea în rândurile Armatei Naționale a absolvenților, problemă, care s-a acutizat în ultimii doi ani, dar și inexistența unei alternative viabile pentru categoria dată de cetățeni.

Statistic vorbind, doar pentru un singur operator economic, circa 22% din absolvenți sunt înrolați în rândurile Armatei Naționale imediat după finalizarea procesului de instruire (sunt cazuri când până la finalizarea contractului de ucenicie chiar). Din punct de vedere al costurilor suportate pentru instruirea acestor elevi, acestea se ridică pentru perioada de studii la circa MDL 1,539,960.3. Soluția imediată pe care o văd antreprenorii este de a permite pentru acest tip de educație - catedra militară, iar pentru o soluție optimă de lungă durată, am venit cu propunerea de a iniția un dialog cu reprezentanții instituțiilor vizate și mediul de afaceri pentru atingerea unui consens.

În acest context Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova s-a adresat cu o solicitare către Ministerul Apărării și Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru suportul instituțional în vederea identificării unor soluții viabile pentru depășirea situației, fapt ce ar permite investirea de către întreprinderi în învățămîntul dual și în continuare.