vezi mai mult

Revenirea la muncă în siguranță o prioritate pentru angajatori
24.08.2020     
 
Planul de Continuitate a Afacerii în 6 pași
24.08.2020     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Solicităm autorităților și măsuri de susținere a întreprinderilor care își sistează activitatea
16
03.2020
Solicităm autorităților și măsuri de susținere a întreprinderilor care își sistează activitatea
 
   

În contextul alertei cod roșu de răspîndire a Coronavirsului de tip nou în țara noastră, fapt care a dus la măsuri sporite de precauție din partea autorităților, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a depus astăzi o sesizare pe numele Prim-ministrului, Dl Ion Chicu, și a Ministrului Economiei și Infrastructurii, Dl Anatol Usatîi, prin care se solicită convocarea de urgență a Biroului permanent al Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective

Motiv pentru solicitare este situația epidemiologică din țară, provocată de răspîndirea COVID-19, ceea ce duce la perturbări semnificative, amenințând milioane de vieți și infrastructuri. Guvernele din toate regiunile pun în aplicare măsuri drastice pentru a reduce răspândirea, precum și o serie de măsuri în susținerea întreprinderilor, care au de pierdut în mod deosebit. Republica Moldova a aplicat deja o serie de măsuri la capitolul răspîndire. Mai puține, din păcate, sunt măsurile ce țin de susținerea întreprinderilor, care sunt nevoite să-și sisteze pentru o perioadă activitatea economică.

Asemenea Guvernelor și companiile își adaptează strategiile pentru a-și proteja angajații și a asigura continuitatea activității, dar și a reduce impactul financiar. Cu toate acestea întreprinderile mici și mijlocii rămân a fi cele mai vulnerabile, întrucât nu au resurse pentru a face față suspendării activității economice pe un termen mai lung.

În perioada acestei situații de urgență, CNPM își dorește să obțină cele mai recente informații despre eforturile depuse de toți actorii implicați pentru a-și susține membrii cu măsuri utile de securitate și sănătate, precum și acțiuni preventive pentru a reduce din impactul asupra productivității și atenuarea pierderilor financiare. La fel CNPM dorește să intervină în cadrul unei ședințe urgente extraordinare a CNCNC cu îmbunătățiri la inițiativele guvernamentale în vederea reducerii stresului economic asupra afacerilor dar și a perioadei de recuperare economică, care fără măsuri suplimentare va fi semnificativ mai lungă.